top of page
Image by Felipe Correia

Verlies in het heden

Verlies van dierbaren, gezondheid, een baan, veiligheid of zekerheid, je thuisland of bijvoorbeeld verlies van perspectief.

 

 

Wanneer je recent een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt of wanneer je iets of iemand verloren hebt die jou dierbaar was en waar je aan gehecht was, kan dat een zware last voor je zijn. Dat is de prijs die we betalen voor liefde. Alles waar we ons aan hechten, geeft pijn als we het verliezen. Het kan veel emoties losmaken of soms je juist een enorme leegte of zinloosheid laten ervaren. 

Hoe we hiermee omgaan, hangt af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld hoe je dat geleerd hebt als kind. Misschien heb je geleerd om vooruit te kijken en niet achterom, om door te gaan en ‘sterk’ te zijn. Het hangt er ook vanaf wat datgene wat je bent kwijtgeraakt voor jou betekende. 

 

Wanneer je iets verliest dat belangrijk voor je was, is het soms hard werken om overeind te blijven. Je moet gaan beseffen dat het echt gebeurd is. Je hebt om te gaan met een warboel aan gevoelens en verder te leven met het gemis en de herinneringen. Om vervolgens het leven weer op te pakken met het verlorene in je hart. 

Tijdelijk wegstoppen
Het verlies kan zo groot en overspoelend zijn dat je de pijnlijke gevoelens even wegstopt. Dat is een normale, natuurlijke en zelfs gezonde reactie, zolang het tijdelijk is. De rouw kan zich dan in kleine stukjes aandienen, zodat het ‘behapbaar’ is.

Met steun van je omgeving lukt dit meestal binnen een redelijke termijn en zullen mentale of fysieke klachten van tijdelijke aard zijn. Wanneer de klachten te lang duren voor jouw gevoel (of naar de mening van naasten) is het waarschijnlijk goed om hier even begeleiding bij te zoeken.

Voorgoed wegstoppen
Het kan zijn dat gevoelens zo zijn weggestopt dat ze opgesloten blijven zitten. Dat gaat je hart op slot en wordt er een soort stolp over je gevoel heen gezet. Het ‘voordeel’ is dat je dan beter kunt doorgaan met je leven. Maar het nadeel is dat je gevoelens op slot komen te zitten. Het ‘trauma’ neemt een plek in: in je hart, ziel en je lijf en dit gaat een steeds grotere ruimte innemen. Het lukt dan niet meer om voluit te leven en te genieten en je verdere ontwikkeling stagneert. Onbewust besluit je misschien zelfs om je niet meer te hechten om nieuwe pijn te voorkomen. Dit afdekken van verlies kost echter veel energie en kan mentale en fysieke klachten veroorzaken. 

Deze weggestopte gevoelens kunnen jaren later alsnog een uitweg zoeken, vaak aangewakkerd door een andere situatie. Het lukt dan niet meer om ze weg te stoppen. Soms zo veel later dat je niet eens meer begrijpt waar de gevoelens vandaan komen.  De gebeurtenis ‘hier en nu’ maakt dan gevoelens los die te maken hebben met een voorval of patroon uit het verleden.

Rouw is liefde die zijn adres is kwijtgeraakt (JJ Suurmond)

bottom of page